Thursday, August 19, 2010

Tunas Gemilang

Demi memartabatkan bidang sukan di Malaysia, proses pencarian bakat-bakat baru bagi mencungkil atlit muda sering dianjurkan. SK. Kitou tidak terkecuali apabila terpilih antara tiga buah sekolah di seluruh Sabah yang menjadi medan pencarian Tunas Gemilang di bawah kelolaan Institut Sukan Negara(ISN). Program berlangsung selama sehari melibatkan murid-murid terpilih iaitu murid darjah 3,4, dan 5.

Program pencarian Tunas Gemilang ini telah dijalankan pada 9 Julai 2010 bertempat di padang sekolah SK. Kitou disaksikan oleh dua orang wakil dari ISN. Guru yang bertanggungjawab dalam program ini iaitu Puan Catherine Nourin telah mengetuai guru-guru yang lain menjadi petugas dalam setiap ujian yang dilakukan.

Dalam program ini, sebanyak 5 buah acara telah dijalankan iaitu lari ulang-alik 10 meter, lari pecut 20 meter, lompat jauh berdiri, lontar bola secara duduk, serta ujian larian mengikut ‘beep’. Amat menarik, beberapa murid dilihat mempunyai potensi untuk diketengahkan walaupun secara fizikal, mereka belum mencapai tahap memuaskan. Penyertaan amat memberangsangkan dan murid-murid nyata teruja dengan setiap acara yang dijalankan.

Majlis diakhiri dengan penyampaian sedikit saguhati kepada murid-murid yang terlibat. Selain itu, jamuan turut diadakan bagi meraikan kedatangan wakil ISN dan menghargai usaha para guru dan kakitangan yang terlibat. Semoga program ini akan terus dijalankan di SK. Kitou demi kemajuan bidang sukan di sekolah ini.

“Majulah Sukan Untuk SK. Kitou”

No comments:

Post a Comment